Ce trebuie să faci ca să recuperezi timbrul de mediu, având în vedere că la începutul lunii iunie 2016 a fost declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiție?
Potrivit deciziei din 9 iunie a Curții Europene de Justiție, perceperea unei taxe auto nu contravine, în esență, Dreptului european.
Hotărârea pronunțată în cauza C-586/14 Budișan vs. România se refera la un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Cluj în cadrul căruia proprietarul unei mașini a solicitat restituirea sumelor de bani achitate către Administrația Finanțelor Publice Cluj.
În acest sens, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronunțat în sensul că:
“Pentru aceste motive, Curtea (Camera a noua) declară:
Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că:
- nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă;
- se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.”
În concluzie, magistrații europeni au atras atenția României că a stipulat o prevedere greșită – scutirea de la plata timbrului de mediu a celor care au plătit, anterior, una dintre formele taxei auto. Pentru că CEJ s-a pronunțat privind ilegalitatea acestora, proprietarii români nu pot fi scutiți de plata timbrului. Dacă legislația din România va îndrepta această prevedere, este foarte posibil ca timbrul de mediu să fie reintrodus, cu o formulă care să fie acceptată de Uniunea Europeană.
Chiar și așa, de la începutul lunii iunie a anului curent posesorii de autovehicule sau viitorii cumpărători pot face demersuri pentru recuperarea cuantumului achitat pentru obținerea timbrului de mediu. În acest sens, biroul nostru vă poate oferi mai multe variante prin care vă veți putea recupera această taxă, indiferent dacă v-ați înmatriculat autoturismul după anul 2013, ori aveți dosarul pentru înmatriculare deja în lucru sau urmează să vă înmatriculați autoturismul.
Colaboratorii noștrii avocați au câștigat deja primele cauze care au ca obiect înmatricularea unui autoturism fără achitarea timbrului de mediu precum și cele care au ca obiect restituirea timbrului de mediu deja achitat și a dobânzilor legale aferente.
De reținut este faptul că vă putem ajuta să obțineți restituirea timbrului de mediu și a dobânzilor legale aferente ÎNTR-O SINGURĂ TRANȘĂ și nu în termen de 5 ani!
Pentru mai multe detalii contactați-ne aici.